lördag 9 augusti 2008

"Kommunistpacket" och kulturen

Jag läste på tv4s text-tv att en moderat politiker kallat Kinas ledning för "kommunistpack".

Det får mig att tänka på sammandraget av OS-invigningen, vilken sändes på svt sent i går kväll. Det var massa uppvisningar av episoder ur Kinas historia och kultur.

Anledningen till att det får mig att tänka är att den kinesiska revolutionen under Mao Zedong bara kan ses som tragisk. Kina var ett så rikt land med en rikt kultur som växt fram under århundraden och så ersätter dem det med gröna uniformer, åsiktsförtryck och likriktning.

Det är nästan aldrig rätt att göra en revolution, det visar 1900-talets historia. En stats institutioner har växt fram genom århundraden och utgör de formaliserade uttrycken för människors relationer till varandra i ett särskilt givet samhälle. Att då riva upp det med rötterna och ersätta det med ett av en galen tysk 1800-talsfilosofs teorier (ihoprafsade på ett Londonbibliotek) är bara vansinne. Jag tror det var den brittiske filosofen Roger Scruton som sa något i stil med att att använda marxistisk analys på ett samhälle är som att använda neurologisk teori på en vän. Visst är det så att en människa är uppbyggd av nerver, men det säger ju ingenting om vänskapens karaktär. På samma sätt med marxismen relaterat till samhället. Marxismen kanske kan förklara varför arbetare strejkar om de blir underbetalda, men den kan inte förklara varför någon är beredd att offra livet för någon eller något denne har kärt.

Naturligtvis skall man bemöta sina medmänniskor med respekt, men sett ur det perspektivet, hur Kina har gjort ett sånt abrupt brott med sitt förflutna och ersatt det med något nytt, som sedan har utvecklats till ett konsumtionshelvete till samhälle, så är jag också benägen att kalla Kinas ledning "pack". De har ingenting gemensamt med den historia de visade upp.

Inga kommentarer: