fredag 4 april 2008

INTERVJU: Martin från Dobermann Cult om musik, fotboll och brats

VfE: Först och främst, jag gillar verkligen vad jag har hört av er, så den första frågan blir enkel, vad influerar er musikaliskt och textmässigt?

M: Tack för det. Hoppas du diggade skivan. Musikaliskt så kan vi namedroppa Warzone, Sick of it all, Bad Brains, Minor Threat och lite svenska gäng typ Totalitär och så. När vi sparkade igång ville vi spela gammal hardcore. Precis sånn hardcore som man lyssnade på som tonåring, framför allt från den amerikanska scenen från 80 och tidigare halvan av 90. När vi drog igång och skrev låtar så hade vi tyngden i lite olika influenser och kom med helt olika vinklar. Mycket svenska hardcore-gäng smög sig in och det blev någon slags blandning av amerikansk hc och svensk käng. Det är så vi själva uppfattar det. Vi har fått många andra bud och det är roligt att folk hör olika lager i det och hittar sina sätt att uppfatta oss.

Textmässigt så är det vad jag vill ha sagt, typ... Det blir både högt och lågt. Jag är socialist, humanist och anti-rasist. Många låtar bli alltså kängor åt bl.a. de slipsar som roffar åt sig, nazister (både de i sofforna och de med lokförarkeps som försöker se ut som att de faktiskt har något att ställa upp med på stan) och presidentfamiljen i usa. Sedan blir jag förbannad väldigt ofta, på mänskligheten (eller snarare omänskligheten). Det kan vara brats och i synnerhet Stureplansprofiler. De kan jag skriva hur länge som helst om. Eller varför inte band utan integritet eller ryggrad som stjäl rock n' rollen/punken/hc:n och slår mynt av något som faktiskt kan vara bland det finaste vi har. Jag skriver helst kärlekslåtar. I'm a fan of man, du vet, även om jag är osäker på om det är en majoritet. De unga nya punkungarna som går på spelningar, slåss för solidaritet mot nassar och annat pack, ärver pappas/mammas skivsamling och lägger sin månadspeng på en dobermann cult-tisha (då känner jag mig girig). Jag gillar att skriva hyllningar till punken i sig eller kanske bara till hur roligt man kan ha med sina nära och kära.

Högt och lågt, fett och keff. Inspirationen till allt det kommer ofta först från mötet mellan någon rad som låter rapp, dräpande eller coolt med något jag funderar på just då. Lång historia kort.

VfE: Hur har folk reagerat på ert skivsläpp?

M: Mycket bra faktiskt, framför allt mycket. Vi får mail och vänförfrågningar på myspace och folk som vill att vi spelar och tidningar/zines som vill veta mer. Det är mycket mycket roligt, det tackar vi verkligen för. Det är sällan i livet det går lätt med ett band. Det gör det just nu med DC, så det gäller att njuta. Det lär inte göra det jämt, det gör det faktiskt sällan och man måste hålla sig på topp om man vill ha kvar det. Punk är hundgöra.

VfE: Vad är det roligaste som hänt med Dobermann Cult på scen?

M: Det roligaste är väl att vi spelar, publiken är stökig och vi är stökiga också. Vi har hållit på för kort för att någonting riktigt skoj och tokigt ska ha hänt. Vi har ramlat lite och sånt. Jag har sjungit låtar liggande medan jag lagat Mattis cymbaler för jag hoppade in i dem. Multi-tasking. Alltså, ribban är ju rätt högt lagd på en hardcorespelning. Det är ju inte som att någon höjer på ögonbrynen för att folk sparkar varandra, trillar eller halkar som three stooges på svetthalt golv.

VfE: Strife eller Citizen's Arrest? Om ni måste välja en...

M: Shit, vilken agenda har du nu? Varken Strife eller CxA är band jag lyssnat högvis på. Gamla band som bara hinner med en platta blir ju typ alltid crediga att digga och så, kolla bara vilka högar med band som Daryl CxA har sjungit med. Men de är rätt råa antar jag. Coolt med ett band som lägger sig i soundet mellan det som skulle bli hxc och crust eller vad man ska säga. Strife är väl tillsammans med puritanska stallkamraterna i ExC också sånt som man ska gilla. Earth Crisis är bättre i så fall, även om Strife lär vara klart stilbildande. Aldrig riktigt fastnat för Strife. Jag han aldrig med tåget typ när man var 15 år och One Truth kom. Jag har varken kryss på händerna eller nitjacka/dreads så de kanske inte är mina förstaval någon av dem...

Shit, lång historia kort igen: Östkust före västkust - Citizen's Arrest tror jag.

VfE: Är någon i bandet vegan eller vegetarian? Hur står det till med grönsaksätandet i kungliga huvudstaden?

M: Ingen av os är SxE men Max ärter inte djur. Jag försöker sluta men det är riktigt svårt. Jag är svag på den punkten. Kan inte riktigt försvara det faktiskt. Men jag äter jävligt mycket grönsaker. De resterande tre är det nog ganska mycket biffar med. Mattis äter inte ens majs.

VfE: Vad tycker ni om straight edge?

M: Alla gör sina val i livet och gör vad de behöver och mår bra av. Det finns väl massor med forskning som kan tala om att sprit är dåligt. Det finns tusen anledningar att låta bli sprit och knark. Bra för dem som pallar, all the power to them. Vi knarkar inte, några röker (inte jag, jag motionerar för mycket) men vi dricker öl ibland.

VfE: Gillar ni fotboll? Vilka lag hejar ni på? Vad tror ni om mitt tips att DIF tar hem sm-guldet i år?

M: Det är bara jag som gillar fotboll och då hejar man på punklagen: Bajen, WHam och St.Pauli. Jag måste säga att jag inte ens vill tänka på vad jobbigt det skulle bli här hemma om Stureplansprofilerna vann allsvenskan, så jag hoppas verkligen inte att du vinner vadet. Jag tippar på Kalmar. Om jag vinner vadet måste du ta bort den svenska flaggan från sidan och Karl Gustf också. Om du vinner ska jag spela en spelning i Eslöv BK-tröja (speciellt om vi spelar i Skåne). Deal? (Du har en deal - webmaster)

VfE: Vad tror ni om fotbolls-EM i sommar? Vem tar hem pokalen och hur går det för Sverige?

M: Alltså, sverige sitter i en smörgrupp men jag tippar på att vi går på en mina efter gruppspelet igen. Vet inte vilka som tar hem det. Jag är förvånansvärt osugen på det här EM:et. Mycket mer peppad på allsvenskan i år. Norrköping har gått upp och det är min farsas gamla lag. Skojigt med släktfejder... Nä, my ol' man håller på Bajen han ockå.

1 kommentar:

Anonym sa...

Shit, vad jag stavar illa. Men tack snälla för intervju och fin rsc. på WTSHTF. Nu får vi hoppas att Kalmar tar hem det här. Eller hammarby kanske förresten. //Martin