onsdag 20 februari 2008

RECENSION: Slade, "Play it loud"

Artist: SLADE
Titel: PLAY IT LOUD
Format: CD
Genré: PRE-GLAM

Före Skrewdriver, ja till och med före Judge Dread, så fanns det ett gäng artister som var skinheads. Jag snackar inte om jamaicanska reggaeartister som uppvaktade subkulturen med mer eller mindre torftiga texter om skins, nej, jag snackar om fyra vanliga killar från Wolverhampton som antog skinheadstilen och som spelade rockmusik, detta var 1969-70 och bandet var Slade.

Ja, du hörde rätt, allas brittiska favoritglamband från 70 genomgick en period av snaggade skallar och grova kängor och det är kanske också därför som diverse oi! band som The Oppressed och The Crack har covrat dem.

Vad jag vet är "Play it loud" bandets första fullängdare, vilken kom 1970 och killarna poserar i en smula urväxta snaggningar och uppblandade skinheadkläder. De verkar med andra ord vara på väg ut ur subkulturen när denna platta kom, men det gör inget, för musiken är bra.

Visst, det hade varit bättre om de spelade reggae eller northern soul, men de är förlåtna, för detta är riktigt bra pre-glam och raka motsatsen till hippiesarnas progg och därmed värd att lyftas fram som skinnskallemusik.

Hela plattan är inte bra, det finns ett par riktigt dåliga sånger med, som t.ex. "See us here" och "Could I", men de vägs upp av de feta riffen på låtar som "The shape of things to come" och "Raven", för att inte snacka om den finstämda balladen "Dapple Rose". Okej, ballader om åldrade tävlingshästar kanske inte är det bästa man kan tänka sig, men jag har svårt för att tro att killarna menar allvar och den är ju i vilket fall som helst rejält underhållande att lyssna på.

Det var allt. Löp och köp ett eget exemplar!

Inga kommentarer: