måndag 10 mars 2008

RECENSION: Crux/Crash, "Keep on running/Fight for your life"

Artist: CRUX/CRASH
Titel: KEEP ON RUNNING/FIGHT FOR YOUR LIFE
Format: EP
Genré: OI!

Den här splitten kom 1982 på No Future Records och bör definitivt räknas till en av genréns klassiker.

På ena sidan finns skinheadbandet Crux från brittiska Midlands, ursprungligen bildat 1978 och med på ett par oi! compilations under tidigt 80-tal. Crux sida av splitten heter "Keep on running" och titelspåret, som handlar om atombombshotet, vilket var så populärt att sjunga om under den tiden, är också den sidans bästa spår.

Det är inte så att resten av Crux låtar är dåliga, tvärtom, det är bara det att de handlar om slagsmål och doc Martens-kängor och det kanske var fräscht att sjunga om 1982, men har vi inte hört det ett par gånger för mycket anno 2008?

För den som vill höra mer av Crux, så har Captain Oi! släppt en split-cd med Crux på ena sidan och The Samples på andra. På den splitten finns i princip allt vad Crux spelat in, så vitt jag vet. The Samples har ett par okej låtar med på den splitten.

Den andra sidan, Crashs "Fight for your life" är mycket bra, faktiskt bättre än Crux (även om Crux är bandet som gått till historien).

Crash spelar snabb, aggressiv oi!, inte helt olikt Blitz, men är, enligt mitt tycke, bättre än Blitz, de har en del influenser också från typ tidiga Disorder, tror jag man kan säga.

En annan styrka hos Crash är att de skrev sånger om lite mer intressanta saker (jämfört med Crux), som till exempel sånger om den brittiska tevens usla nivå ("Tv times") eller en uppmaning till mord på den av dåtidens punx & skins hatade brittiska premiärministern Maggie Thatcher ("Kill the cow").

Om du kommer över den här plattan på ett skivantikvariat någonstans, så köp den. Själv lyckades jag byta mig till den för ett stycke sällsynt 80-tals-vinyl och har inte ångrat mig sedan dess.

1 kommentar:

Anonym sa...

Excuse do you have that album of crux?
Im trying to get it for a long time,could you put it ona rapidshar or give me a link where to download it?
thanks a lot,answer here and ill check or on my mail adress hladnidamir@hotmail.com
Thanks a lot,please answer cheers from Croatia!zsulfuo