lördag 29 mars 2008

RECENSION: Don Drummond, "Memorial"

Artist: DON DRUMMOND
Titel: MEMORIAL
Format: CD
Genré: SKA

Att det föreligger en tunn gräns mellan mellan genialitet och vansinne är en allmänt vedertagen föreställning, men i få personer har bägge de mentala tillstånden, genialitet och vansinne, varit tillstädes så som i ska-trombonisten Don drummond. Han drabbades av en sinnessjukdom, dödade sin flickvän, blev inlagd på mentalsjukhus och tog sitt liv där.

R&B och mento var delar av skamusikens rötter, men storbandsjazzen var en annan rot och det är den som Don Drummond i stor grad kom ifrån. Han kunde komponera ytterst komplicerade danslåtar med vad som verkar vara improvisationer, men som nog var planerade.

Den här cd:en samlar något av det bästa Don Drummond presterade under sin tid i the Skatalites. Det är ren, intensiv dansglädje som till och med får mig, världens minst rytmiske man, att vilja dansa. Det finns ett fåtal dåliga låtar på plattan, som "Woman a come", men de kan man ha överseende med, för de bra låtarna är desto bättre.

Man kan lugnt säga att Drummonds musik har åldrats väl. Det är inte mycket 60-talsmusik som åldras väl, men den tidiga skamusiken är tidlös.

För att sumera det hela kan jag säga: köp den här plattan eller en annan med Don Drummond, det finns säkert fler, billiga samlingar med hans musik, men de är alla ovärderliga.

Inga kommentarer: