måndag 17 mars 2008

RECENSION: Youth Brigade, "Sound & Fury"

Artist: YOUTH BRIGADE
Titel: SOUND & FURY
Format: LP
Genré: HARDCORE

Det här är en klassisk hardcoreplatta utgiven 1982 på Better Youth Organization (BYO), ett kollektiv med en skivetikett grundad av medlemmar i bandet.

Precis som de flesta BYO-utgåvor, så är det här relativt melodisk hardcore, det påminner om 7 Seconds (eller, kanske, snarare, 7 Seconds påminner om Youth Brigade) och californisk punk, bara lite snabbare och mer kaotiskt, fast med en smula brittisk oi! inblandad. Två av de tre bröderna som var medlemmar i Youth Brigade var också skinheads, något som gör det här bandet, grundat 1980, till ett av USAs första skinheadband.

Texterna till den här plattan rör sig kring de vanliga teman i tidig amerikansk hardcore, influerat av brittisk oi!, det handlar till exempel om enhet ("Fight to unite" och "Full force"), våld ("Violence") eller varför inte om hur stora namn inom brittisk punk kommer över till USA och beter sig som rockstjärnor ("Treachery").

Den här plattan finns utgiven i två utgåvor, med olika sånger på, fast med samma titel. På min LP finns båda sidorna från utgåvan 1982 med på första sidan och en massa sånger som saknar titel med på b-sidan, så jag misstänker att det här är en senare utgåva som samlar bägge skivorna. Hursomhelst, så är a-sidan bättre.

För den som gillar hardcore och amerikansk punk är det här ett givet köp.

Inga kommentarer: